1. Oppsøk straks lokal legevakt eller overgrepsmottak der du bor.
Ikke dusj, ikke vask deg, ikke puss tenner, ikke kast klær. Dra til legevakten slik som du er med en gang. Ta med deg de klærne du hadde på deg da det skjedde. Legen varsler ikke andre - legen har taushetsplikt.
2. Ta kontakt med oss, for å vite om dine rettigheter.
Du får raskt gratis advokathjelp hos en av våre erfarne advokater, slik at du kan vurdere politianmeldelse og få råd basert på vår erfaring med disse sakene. Vi hjelper deg i kontakt med politiet, hvis du ønsker å anmelde hendelsen. Vi har også taushetsplikt.
3. Vi bistår deg hele veien, hvis du velger å politianmelde.
Du har rett til gratis bistandsadvokat under etterforskning, og hvis saken kommer for retten. Våre advokater hjelper med å sikre dine rettigheter. Vi bistår deg også med erstatningskrav.
Hvis du er venn eller venninne med en som nettopp er utsatt for voldtekt eller seksuelt overgrep - dette bør du gjøre:
Når bevisene er sikret så godt som mulig, har den voldtektsutsatte rett til gratis advokathjelp for å vurdere politianmeldelse. Det er da lurt å finne en advokat som har god kompetanse på denne type saker. Advokaten kan vurdere bevisene, se andre beviser som kan sikres, og hjelpe til i kontakt med politiet - hvis det er ønskelig. Også advokaten har taushetsplikt, og går ikke til politiet på egenhånd.
Seksuelle overgrep er alvorlige straffbare handlinger. Voldtekter kan skje som et overfall på gaten, eller begått av partneren eller en bekjent. Voldtekt kan også skje på ungdomsfester, mot en som har sovnet. Felles for voldtekt er at det er seksuell omgang som er uønsket - en invasjon i den ytterst private sfære. Barn er særlig sårbare for seksuelle overgrep. Slike krenkelser kan prege dem for resten av livet.
Om du har vært utsatt for et seksuelt overgrep, har du automatisk krav på tre timers gratis advokathjelp for å vurdere om du vil melde krenkelsen til politiet. Vi vet at mange vegrer seg for å fortelle om hva de har vært utsatt for. Derfor er det mange seksuelle overgrep som aldri blir registrert - og mange ofre som ikke får nødvendig hjelp.
Våre advokater kan bistå i disse sakene, og du er velkommen til å sette deg i forbindelse med oss. Husk at vi har taushetsplikt, og du kan være trygg på at samtalen vår foregår under fire øyne. Vi vurderer opplysningene i saken, og gir deg klare råd om veien videre. Om saken ender med anmeldelse, kan vi følge saken tett under etterforskningen og eventuell rettergang, og fremme erstatningskrav på dine vegne. Hvis saken henlegges, kan vi hjelpe med klage til høyere påtalemyndighet og med søknad om erstatning fra staten.
Vi vet at bevissituasjonen ofte kan være utfordrende, men vi har langvarig erfaring med de vanskelige vurderingene fra tidligere saker.
Ved å trykke "Send", aksepterer du våre personvernvilkår.