Kvinne gråter i seng

Voldtatt! Hva gjør jeg?

Voldtekt skaper raskt kaos og panikk. Brått blir livet snudd på hodet. Vi kan hjelpe. 

Våre advokater har arbeidet med hundrevis av voldtektssaker gjennom til sammen mer enn 40 år, både som advokater og som tidligere anklagere i påtalemyndigheten. Andersen og Haaheim har kunnskap og erfaring og er tilgjengelige for deg, slik at du kan være trygg når du tar kontakt med oss. Hos oss slipper du å bli møtt med opptattsignal i telefonen eller taushet når du trenger svar. Du kan være trygg på at vi kan hjelpe deg å få orden i kaoset. Kaos er en normal reaksjon på en unormal hendelse.

Her er våre råd til deg som er voldtatt på fest, på vei hjem eller mens du sov – og til deg som oppdager at en venninne eller venn nettopp har vært utsatt for voldtekt:

1. Oppsøk straks overgrepsmottak eller lokal legevakt etter voldtekt

Ikke dusj, ikke vask deg, ikke puss tenner, ikke kast klær. Dra til legevakten slik som du er med en gang. Du trenger ingen timeavtale eller henvisning. Ta med deg de klærne du hadde på deg da det skjedde. Legen varsler ikke andre - legen har taushetsplikt.

Det aller viktigste er å få helsehjelp og sikre bevis raskt, og det skjer på et overgrepsmottak eller din lokale legevakt. Voldtekt har stort skadepotensiale for senskader, og det er viktig å komme i gang med bearbeiding snarest mulig. Dessuten er det avgjørende å sikre beviser og spor, slik at du senere kan vurdere om du vil politianmelde voldtekten.

2. Ta kontakt med en av våre bistandsadvokater

I kaoset etter en voldtekt er ikke «advokat» det første du tenker på. Kanskje vil du heller ikke erkjenne at du har blitt voldtatt. Det er helt naturlig.

Likevel er det lurt å ta kontakt med oss, slik at vi kan gi råd om hva du bør gjøre. Bistandsadvokat etter voldtekt er helt gratis for deg.

Vi har gjennomført mange hundre slike samtaler med voldtatte i alle aldersgrupper, og har taushetsplikt. For oss er det ikke viktig om du velger å politianmelde. For oss er det viktig at du får best mulig kunnskap om fordeler og ulemper, slik at du tar et informert valg. Det er ditt liv, og ditt valg. Vi gjør ikke noe du selv ikke ønsker.

Bør du snakke med oss før du varsler politiet? Som hovedregel: Ja, hvis ikke situasjonen er helt akutt. Når du har vært på overgrepsmottaket eller legevakten og sporsikring er gjennomført, har du kjøpt deg litt tid til å vurdere, få råd og veiledning om hva som skjer videre. Vi jobber kun for deg, mens politi og andre instanser også har andre oppgaver.

3. Vi bistår deg hele veien, hvis du velger å politianmelde voldtekt

Hvis du velger å anmelde, må du forklare deg på politistasjonen. Hvis du vil, kan vil være med deg til politiet, slik at vi er sikre på at alle momenter kommer frem og alle spørsmål er stilt. Vi vil holde deg fortløpende orientert om hva som skjer i saken din. Vi kan foreslå beviser som politiet kan innhente, og hvem politiet kan avhøre for å finne ut av hva som har skjedd.

Underveis i saken har du rett til informasjon om politidokumentene. Du kan få lese hva mistenkte og vitner har forklart, og hva slags tekniske spor politiet har sikret. Vi sørger for at du får tidsriktig informasjon om status i saken din.

Vi hører ofte at advokater kan være vanskelig å få tak i. Ja – arbeidshverdagen vår kan være hektisk, vi kan være i retten eller ha møter med andre i samme situasjon. Men vi har alltid tid til deg. Første gang du er hos oss, får du brukernavn og passord til vår sikre kundeportal. Der deler vi dokumenter, og du kan skrive meldinger til oss. Vi legger stor vekt på å gi raske svar og være tilgjengelige for deg. Du skal slippe å brenne inne med spørsmål om voldtekten og hva som skjer.

Hvis politiets etterforskning fører til at det blir rettssak, er det helt naturlig å grue seg. Mange har sett amerikanske TV-serier fra rettssaker, men straffesaker i Norge skjer på en helt annen måte enn på Netflix. Før et rettsmøte snakker vi sammen, slik at du er best mulig forberedt på hva som skal skje.
Ordningen med bistandsadvokat er helt gratis. Vi bistår deg også med erstatningskrav.

0
Feed