Statue av rettferdighet som holder et spørsmålstegn

Trenger jeg advokat?

Er du i tvil om du trenger advokat, så er du ikke i tvil! Hvis du er usikker på om du er syk, så kontakter du legen. Hvis du er usikker på dine juridiske rettigheter, er det helt normalt å ta kontakt med advokat. Det er alltid helt gratis og uforpliktende å spørre. Våre advokater er erfarne og med høy faglig kompetanse. Vi svarer raskt.

Er du utsatt for vold eller seksuelle overgrep?

Har du vært utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep? Da kan vi bistå deg med juridisk slagkraft, forståelse av situasjonen og ikke minst med omtanke.

Du kan ta kontakt med oss og få råd under fire øyne før du anmelder overgrep eller vold i nære relasjoner til politiet. Vi har taushetsplikt, og ingen meldeplikt til noen.

Vi kan være bistandsadvokat for deg under politietterforskning og under rettssak, slik at du kan være trygg på at rettighetene dine ivaretas. Vi er til stede for deg, og svarer på spørsmålene dine med den erfaringen vi har fått gjennom mange års arbeid med disse sakene. Våre advokater er tilgjengelige for deg – det er enkelt å få svar på det du lurer på.

Vi bistår også med å få på plass beskyttelsestiltak, som for eksempel besøksforbud eller voldsalarm.

Som bistandsadvokat hjelper vi også til med erstatningskrav.

Er du anmeldt til politiet?

Ingen som er anmeldt for en straffbar handling må forklare seg for politiet. Alle som er anmeldt til politiet har rett til forsvarsadvokat på ethvert trinn av saken - også for å få råd om dine rettigheter før du eventuelt velger å forklare deg for politiet. Hvis du er anmeldt for en alvorlig straffbar handling, bør du raskt ta kontakt med oss, for å få råd.

I mindre alvorlige saker – for eksempel førerkortsaker eller forelegg – må du regne med å betale advokat selv. I mer alvorlige saker kan du ha rett til at det offentlige betaler forsvarsadvokat fra første dag. Vi kan veilede deg om det, når du kontakter oss.

Frykter du at barnet ditt skal bortføres? Er barnet bortført til utlandet? 

Hvis du frykter barnet ditt er i fare for å bli bortført til utlandet, må du ikke nøle med å ta kontakt med oss. Vi har redskaper for å hindre traumatiserende og belastende barnebortføring.

Hvis du mistenker at barnet er bortført til Norge eller fra Norge til utlandet, må du heller ikke kaste bort tid - ta straks kontakt med oss, vi handler umiddelbart i akutte situasjoner.

Krangler dere om barna?

Våre advokater er godt trent og har god erfaring med foreldretvister. Vi beholder et klart blikk for barneperspektivet. Vi er myke der vi kan, og harde der vi må.

Det er lurt å ta kontakt med oss allerede før et samlivsbrudd, eller før det oppstår så høy tvistetemperatur at det er vanskelig å håndtere den på egen hånd.

Har du fått bekymringsmelding fra barnevernet?

I de aller fleste tilfeller er ikke en bekymringsmelding fra barnevernet en situasjon du trenger advokat for, men det finnes selvsagt unntak. Om det har kommet en bekymringsmelding, for eksempel fra skolen eller idrettslaget, er barnevernet pålagt til å undersøke alle bekymringsmeldinger. Det er likevel en god idé å ta kontakt med advokat, vi kan gi deg råd om hva du bør gjøre videre og gi deg svar på om du trenger advokat.

Hva har barnevernet lov til å gjøre?

  • Barnevernet har lov til å undersøke barnet sitt omsorgsforhold.
  • Barnevernet har lov til å omsorgsplassere barn hvis lovens vilkår er oppfylt.
  • Barnevernet har lov til å adferdsplassere barn.
  • Barnevernet har lov til å akuttplassere hvis barnet er i umiddelbar fare.
  • Barnevernet skal alltid ha hjemmel i loven.
  • Barnevernet må bygge på et forsvarlig faktum, og være godt nok opplyst.
  • Barnevernet skal ivareta både barnets og foreldrenes rettigheter i loven.

Les mer: Våre advokater

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende svar fra advokat

Det er helt gratis og uforpliktende å ta kontakt med Advokatoriet for å be om råd om du trenger advokat eller ikke. Vi står klare til å hjelpe deg og svare på de spørsmål du skulle ha. Ta gjerne kontakt via skjema på vår nettside. Vi svarer raskt, og er dine støttespillere.

0
Feed