Kvinne med medisinsk maske sitter på gulvet og gråter med ansiktet i hendene

Pandemi gav mer partnervold

Da koronapandemien brøt ut i 2020 forandret hverdagen seg for de aller fleste. Vi ble vant med hjemmekontor og én-meteren, men for noen førte nedstengingen til en mer utrygg hverdag. 

De som jobber med vold i nære relasjoner uttrykte tidlig bekymring for hvordan denne situasjonen kunne skape en økning av vold og overgrep for denne gruppen, og nå to år etter, ser dette ut til å stemme. I et intervju med Dagsavisen forteller Astri Johanne Holm, seksjonsleder for etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd ved enhet øst i Oslo, at de har registrert en økning på 20 % av vold i nære relasjoner.

Vold og overgrep mot barn og unge

Da pandemien kom og landet stengte ned, mistet mange barn og unge et fristed fra vold og overgrep. Dette er en gruppe som er spesielt sårbare, med mindre kontroll over egne liv, hvor de skal bo og hvem de skal bo med. I tillegg til å miste et fristed fra vold, har barn og unge også mistet trygge voksne i livet som kan legge merke til at noe er galt. Det er vanskelig for en lærer å oppdage at elever har blåmerker eller virker ekstra stille i klassen når det er hjemmeskole.

En skjult form for vold

Å forlate en voldsutøver kan være ekstremt vanskelig. Mange er avhengige av en voldelig partner, foreldre eller omsorgsperson for økonomisk støtte, dette gjelder særlig barn og unge. Men det er også et følelsesliv som er med på å påvirke avgjørelsen om å forlate en voldelig person man kanskje er veldig glad i og føler omsorg og ansvar for. Det er også en av grunnene til at vold i nære relasjoner ofte er en skjult form for vold, hvor den utsatte aktivt skjuler volden for andre. Det kan også være mye vonde følelser knyttet opp mot det å ha vært utsatt for vold, å vise andre at man har opplevd noe krenkende kan gi en følelse av skam, som igjen gjør det vanskelig å si ifra.

Har du opplevd vold i nære relasjoner?

Det er viktig å huske på at det aldri er offeret sin feil at de blir utsatt for vold eller overgrep, ansvaret ligger alltid hos voldsutøveren. Å leve et liv fritt for vold er en menneskerettighet, og noe alle har krav på. Våre advokater vet at det å forlate en voldsutøver kan være en vanskelig prosess på flere nivåer, fra det økonomiske, til det emosjonelle og på et rent fysisk nivå. Vi er ikke her for å fortelle deg hva du skal gjøre, men for å bistå deg med faglige råd, forståelse for egen situasjon og for å gi personlig oppfølging og støtte.

Ikke nøl med å ta kontakt med advokat

Mange har en altfor høy terskel for å ta kontakt med advokat, og tenker at dette er noe man gjør etter at man eventuelt har gått til politiet. Men det kan være lurt å ta kontakt med advokat allerede før du ringer politiet, hvis situasjonen ikke er akutt. Vi har mange ressurser tilgjengelig for å hjelpe voldsutsatte, og kan informere og gi råd om en eventuell politianmeldelse. Vårt mål er ikke at du skal anmelde for enhver pris, men at du skal ta en informert avgjørelse i ditt liv, slik at du kan få en trygg og voldsfri hverdag.

Du er ikke alene - vi er dine støttespillere

I en krisesituasjon kan det være vanskelig å orientere seg og se klart hva som er det rette å gjøre, spesielt hvis man har vært utsatt for vold og overgrep over en lengre periode. mange opplever det som en tåke som legger seg over tankene. Hos oss vil du få en kompasskurs ut av tåken, slik at du kan få fotfeste i livet ditt til å gå i den retningen du ønsker.

Å ta kontakt med en advokat er kanskje ikke det første man tenker på når man har lite selvtillit og er blitt vant med å tvile på seg selv, men vi er her for å kjempe for deg og være dine støttespillere. Vi kan bistå med faglig råd og gi deg en oversikt over hvilke muligheter du har - det er gjerne flere enn du tror.

Det er helt gratis og uforpliktende å ta kontakt med Advokatoriet

Advokatfirmaet Advokatoriet AS er et lite advokatfirma med spesialkompetanse innen vold i nære relasjoner. Hos oss blir du ikke bare en i mengden. Vår styrke er ikke bare vår faglige kunnskap, men den menneskelige støtten og oppfølgingen vi gir til våre klienter – og det at vi er tilgjengelig for dine spørsmål når du trenger det. 

Ta gjerne kontakt via skjema på vår nettside. Vi svarer raskt. Skjemaet er kryptert, det er ingen andre som kan ha tilgang til din melding bortsett fra oss.

Du trenger ikke å gå gjennom dette alene, vi er med deg hele veien.

0
Feed